TÜİK verilerine göre 2022 yılı içerisinde ülke genelinde 1 milyon 232 bin 957 adet trafik kazası meydana gelmiştir. Bu kazaların 1 milyon 35 bin 696 adedi maddi hasarlı, 197 bin 261 adedi ise ölümlü-yaralanmalı trafik kazasıdır. Yıl içerisinde meydana gelen ölümlü yaralanmalı trafik kazalarının %82,5’i yerleşim yeri içinde, %17,5’i ise yerleşim yeri dışında meydana gelmiştir. Türkiye’de 2022 yılında meydana gelen 197 bin 261 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası sonucunda 2 bin 282 kişi kaza yerinde, 2 bin 947 kişi ise yaralanıp sağlık kuruluşlarına sevk edildikten sonra kazanın sebep ve tesiriyle 30 gün içinde hayatını kaybetmiştir.
Trafik kazaları neticesinde, kazazedelerin hakkı olan yaralanma/vefat tazminatlarını tam ve zamanında alabilmek için, kaza sonrası kayıtların doğru tutulması, oluşan bedeni zararın kazadan dolayı oluştuğunun ispatlanması, hastane ve tedavi belgelerinin eksiksiz olması şarttır. Ayrıca sadece başvuru yapmak yeterli olmayıp, hukuki bir sürecin de başlatılması gerekmektedir. Bu noktada profesyonel desteğin mutlaka alınması gerektiği gibi, kazazedelerin en önemli sorumluluğu, trafik kazası esnasında, kazaya karışan taraflar arasında yaralanan/vefat eden olması durumunda, mutlaka ambulans, sağlık yetkilileri ve kolluk kuvvetleri olay mahali bozulmadan çağrılmalıdır.
İnsanların kaza sonrası, yaşamış oldukları şoktan dolayı, hassasiyetlerinin azalacağı, mantıklı karar vermede zorlanacakları düşünüldüğünden ufak tereddüt durumunda bile ambulans çağrılmalı, trafikten sorumlu polis/jandarma kuvveti olay yerine mutlaka talep edilmelidir. Kaza Tespit Tutanağının kolluk kuvvetleri tarafından tutulması muhakkak sağlanmalıdır. Kaza sonrasında bedeni olarak yaralanan yolcuların ve yayaların tazminat hakları bu tutanakların trafik polisi/jandarma ekipleri tarafından düzenlenmesiyle alınabilmektedir. Bu durum tek taraflı kazalar ve yaya-araç kazalarında da unutulmamalıdır. Son yıllardaki uygulamalarda tek taraflı kazalarda veya yaralanma olmayan maddi hasarlı kazalarda olay yerine kolluk kuvveti gelmemekte, kazazedeler anlaşmalı tutanak tutulmaya yönlendirilmektedir. Kaza sonrasında maddi hasardan kaynaklı “Değer Kaybı Tazminatının” alınabilmesi için anlaşmalı tutanak tutulurken kaza ve olay yerinin krokisinin doğru bir şekilde çizilmesi, olay özetinin okunaklı ve olayı tam yansıtacak şekilde kaleme alınması, olay yeri fotoğraflarının geniş açıdan olay yerindeki trafik tabela ve işaretlerini de kapsayacak şekilde çekilmesi gerekmektedir. Tüm bunlar için trafik kazaları konusunda tecrübesi ve bilgisi olan hasar danışmanlarından bilgi alınması faydalı olacaktır. Kaza esnasında tutulmayan Kaza Tespit Tutanaklarının, sonradan tutulması mümkün olamamakta, kamera kaydı gibi somut bir delil veya net tanık ifadeleri bulunamadığında maalesef kazazedelerin yaşadığı mağduriyetlerinin yanı sıra hakları da tazmin edilememektedir.
Ayrıca tek taraflı yaşanan maddi hasarlı kazalarda zaman zaman Kasko şirketleri alkol kullanımı, şoför değişikliği vb. iddialarla hasar ödemesini reddetmektedir. Bu durumların önüne geçmek için tek taraflı kaza yaşandığında olay yeri fotoğraflanırken cep telefonun zaman ve harita özelliği fotoğraflarda aktif hale getirilmesi, video alınması ve kaza sonrası en yakın devlet hastanesinden alkol rapor alınması tavsiye edilmektedir. Bu şekilde bir hasar-ret durumu yaşanması durumunda profesyonel hukuk ekibimizden destek almanızı tavsiye ederiz.
Unutulmamalıdır ki, trafik kazaları sonrasında, sigorta şirketlerinden poliçe kapsamında alınacak tazminatlar kişisel bir haktır ve devlet güvencesindedir. Ancak bu tazminatların tam ve eksiksiz alınabilmesi için özellikle bedeni zarar oluşan ölümlü-yaralanmalı kazalarda, kaza oluşumunu ve kusur dağılımını doğru gösteren Kaza Tespit Tutanaklarının polis/jandarma tarafından tutulması gerekmektedir. Sadece maddi hasarla neticelenen kazalarda da anlaşmalı Kaza Tespit Tutanağında yer alan her iki sürücüye ait bilgiler eksiksiz ve doğru olarak doldurulmalıdır. Her iki araç ve sürücüye ait ruhsat, ehliyet ve poliçe belgelerinin okunaklı fotoğraflarının çekilmesi (çoklu kazalarda kazaya karışan tüm araçların) ve olay yerinin geniş açıdan fotoğraflanması önem arz etmektedir.
Hak kaybına uğramamak, hukukun size sağladığı faydaları kaçırmamak ve profesyonel desteğe ihtiyaç duyduğunuzda danışmak için lütfen bize ulaşın.